“Door de stages wordt voor de meeste leerlingen duidelijk wat hun werkmogelijkheden zijn.”

Ramon Bouwman begeleidt leerlingen van 14 tot 18 jaar naar een passende plek. Waar dat voor de een MBO-opleiding is, is dat voor de ander werken in het vrije bedrijf, werken op een beschutte werkplek of dagbesteding. De samenwerking met WSD helpt om daar duidelijkheid in te krijgen.

Het uitstroomtraject van HUB start met de oriëntatiefase en later de verdiepingsfase. Leerlingen ontdekken tijdens een stagetraject waar hun interesses liggen. Dat start met oriëntatie in de klas, bijvoorbeeld met een kennismaking met de stagecoach, excursies, een interessetest. Leerlingen bij wie nog niet duidelijk is of het reguliere vrije bedrijf, dagbesteding of beschut werken het beste past, gaan na de eerste verdiepingsfase één dagdeel per week stage lopen. Ze maken in een groepsstage van 16 weken kennis met de sectoren binnen WSD in het groen, bij productie, in het magazijn, in de retail, in de catering en bij kringloopwarenhuis Het Goed. Gewoon wat ervaring opdoen en werknemersvaardigheden aanleren.

Uitstromen met indicatie beschut werken
Ramon: "Als na de groepsstage blijkt dat uitstromen met een indicatie beschut werk passend is, lopen de leerlingen daarna een individuele stage binnen WSD. Hier komt WSD Kwikstart om de hoek kijken. Samen met ouders en leerlingen gaan we op zoek naar een stageplek die aansluit bij interesses. Als die keuze gemaakt is, gaan de leerlingen zoveel mogelijk stage lopen. Zo kan de leerling wennen aan de toekomstige situatie. Dit gebeurt meestal in het laatste schooljaar zodat we een mooie doorstroom creeeren van school naar beschutwerk. Na deze periode komt voor een aantal leerlingen WSD Kwikstart om de hoek kijken."


Zoeken wat bij een leerling past
“Het is steeds zoeken naar wat een leerling kan en nodig heeft. Ik bespreek met Aniek Trommelen , de jongerenconsulent bij WSD, en collega Mieke de Bresser, stagecoach bij HUB, welk beeld een leerling in de periode van de groepsstage laat zien. Met het doorlopen van de groepsstage hebben we meteen een goede onderbouwing om de benodigde indicatie aan te vragen bij het UWV.”


Stage lopen maakt van alles duidelijk
“Stage lopen is natuurlijk heel erg spannend! Bij WSD zijn verschillende mogelijkheden. Dat kunnen ze bij WSD Kwikstart op verschillende plekken uitproberen, bijvoorbeeld bij het textielsorteercentrum in Boxtel of Schijndel. En op de locaties van Het Goed is van alles uit te proberen: van het sorteren van kleding en wegbrengen van bakken tot het helpen in de kantine of het prijzen van artikelen. Stagelopen bij de groenvoorziening kan ook zeker voor de leerlingen die graag buiten werken.

Elke week bespreken we met elkaar wat leerlingen gedaan hebben en of er ruimte bij de leerlingen is om komende week iets anders te doen. Tijdens de stage wordt heel veel zichtbaar, bijvoorbeeld wat een leerling kan. Maar ook bijvoorbeeld wanneer hun spanning oploopt. Ze leren dan dat ze even een momentje voor zichzelf kunnen nemen.”


Beeld bijstellen over WSD
“We merken aan ouders en leerlingen wel eens weerstand om naar WSD te gaan. Door het jongerenlabel WSD Kwikstart en het festival dat zij organiseren met veel interactieve en speelse elementen, krijgen ouders en leerlingen een ander beeld. Mocht er toch nog twijfel zijn dan komt Aniek uitleg geven over wat WSD Kwikstart voor jongeren kan betekenen. Het gaat niet alleen om werken. Leerlingen leren ook omgaan met financiën en als het nodig is, ondersteunt WSD Kwikstart ze bij het behalen van certificaten die nodig zijn om je verder te kunnen ontwikkelen. Denk aan certificaten zoals motorkettingzaag, bosmaaier of heftruck rijden. Ouders stellen na die uitleg vaak hun beeld bij.”


Waardevolle samenwerking
“Ik vind de samenwerking heel waardevol voor onze leerlingen. We zijn in 2019 gestart met een pilot en die is onlangs verlengd. Ik hoop ook dat dat in stand blijft. Voor de toekomst zou ik wel graag nog wat meer werkplekken zien die aansluiten op specifieke kwaliteiten van leerlingen. Dat we een gezamenlijk doel hebben, werkt versterkend. Van de leerlingen die uitstromen naar beschut werken bij WSD Kwikstart, werken de meeste er na twee jaar nog steeds. Die jongeren zijn zich ondertussen aan het ontwikkelen en als de mogelijkheid er is zetten ze een stap naar ander werk. En wat WSD Kwikstart heel goed doet, is dat ze de omgeving van de jongeren meeneemt. Ouders worden goed geïnformeerd net als andere betrokken partijen. Wanneer wij met een nieuwe groep leerlingen stage komen lopen bij WSD, zien ze onze oud-leerlingen daar aan het werk. Dat geeft vertrouwen in een spannende nieuwe fase.”